Thursday, May 14, 2009

mari berhenti sejenak...

Bismillaahirrahmaanirrahiim.. 


Perjalanan hidup ini melelahkan, ya sangat melelahkan. Betapa tidak, di saat kehendak kita dihadapkan pada realiti yang beraneka ragam corak dan warnanya, kita harus bertahan kerana kita tidak ingin tujuan hidup kita yang jauh, ternoda dengan kepentingan sesaat. Ini bukan soal halal haram terhadap dunia dengan segala keindahannya, tetapi soal menyikapinya agar tidak tergoda dan terpedaya olehnya.

Gambaran ini dapat kita rasakan pada saat harus mengatakan "tidak" di hadapan mereka semua yang berkata "ya". Ketika ramai orang berbicara ini dan itu dengan segala hujah, tuntutan diri kita membisikkan kita untuk "diam", tatkala orang lain menilai bahkan mengecam kita dengan tuduhan itu dan ini, idealisme kita pun mengisyaratkan kita untuk sekadar tersenyum tanpa kata-kata. Di saat orang bercakap dengan segala keahlian bahasanya, idealisme kita pun hanya meminta untuk membaca fikiran di sebalik fikiran. Dan ketika orang ramai membincangkan dunia dengan segala keni’matannya, idealisme kita pun hanya mengalunkan satu kata, "qonaah". Itulah idealisme kita di hadapan mereka. Memang, ini semua kita fahami sebagai sunnah kehidupan. Gelombang dan badai harus difahami sebagai ladang ujian, masalah hidup merupakan perkara yang tidak dapat dipisahkan daripada hidup. Pahit getir menjadi rencah yang harus dirasakan oleh setiap kita, jatuh bangun adalah tangga yang harus dilalui dalam menggapai sebuah cita-cita.

Lelah, lelah itulah yang sering kita rasakan, kita sering merasakan kejenuhan, bosan bahkan tidak dipeduli dengan keadaan. Namun jangan pernah ada perasaan kecewa apatah lagi putus asa kerana di sebalik semua itu pasti ada sesuatu yang dapat kita jadikan pengalaman yang bererti. Yang kita perlukan adalah berhenti sesaat. Berhenti bukan bererti selesai atau sampai di sini. Berhenti untuk merenungi kembali perjalanan yang telah kita lalui, berhenti untuk memupuk kembali semangat beramal, berhenti untuk mencas bateri keimanan kita agar tidak redup.

Kita perlukan waktu untuk melihat keadaan jiwa kita agar tetap stabil dan tahan dalam menghadapi segalanya. Kita terkadang lupa bahawa ada yang harus kita lihat dalam diri kita, "ruhiyyah" kita. Keadaan ruhiyyah kita yang selalu memerlukan suasana yang teduh, tenang sehingga ia menjadi kekuatan yang akan melindungi jiwa kita daripada pelbagai rintangan yang menghalangi kita. Kita memerlukan kekuatan ruhiyyah yang nyaman agar dapat berfikir jernih dan tetap bersemangat menjalani hidup ini. Kita perlu ketegaran jiwa dalam menghadapi hiruk pikuk hidup.

Inilah yang sentiasa diajarkan oleh Mu’adz bin Jabal r.a. kepada sahabatnya dengan ungkapan yang menyejukkan hati "mari duduk sesaat untuk beriman". Berhenti sejenak untuk melihat kembali keadaan keimanan agar tetap terjaga. Kerana segala yang kita alami dalam hidup harus dihadapi dan bukan lari daripadanya, ingatlah bahawa lari daripada masalah tidak akan menyelesaikan masalah itu, boleh jadi akan menambah masalah baru. Memperbaharui keimanan akan membawa kita untuk memahami hakikat hidup ini dengan segala masalahnya. Mari kita peruntukkan masa untuk selalu memperbaharui keimanan kita di tengah kesibukan dan hiruk pikuk kehidupan.

Buletin Tarbiyah, mmp. 

No comments: