Friday, February 5, 2010

kisah katak


Sekelompok katak sedang berjalan-jalan melintasi hutan. Malangnya, dua di antara katak tersebut jatuh ke dalam sebuah lubang. Katak-katak yang lain mengelilingi lubang tersebut. Ketika melihat betapa dalamnya lubang tersebut, katak-katak yang lainnya menyarankan kepada kedua katak tersebut supaya mereka lebih baik mati sahaja.

Kedua-dua katak tersebut tidak mengendahkan komentar-komentar itu dan cuba untuk melompat keluar dari lubang itu dengan segala kemampuan yang ada. Katak-katak yang lainnya tetap mengatakan agar mereka berhenti melompat dan lebih baik mati.

Tidak berapa lama selepas itu, salah satu daripada katak yang berada di dalam lubang itu mendengar saranan katak-katak yang lain lalu menyerah. Dia terjatuh dan mati, sedangkan katak yang seekor lagi tetap berusaha melompat sedapat yang mungkin. Sekali lagi kerumunan katak tersebut berteriak kepadanya agar berhenti berusaha dan mati sahaja.

Dia, si katak itu, bahkan berusaha dengan lebih keras. Akhirnya, dia berjaya juga sampai ke atas dengan membuat sebuah lompatan yang kencang.

Katak-katak yang lainnya takjub dengan semangat katak yang satu ini dan bertanya "Apakah kamu tidak mendengar teriakan kami?" Lalu katak itu (dengan membaca gerakan bibir katak yang lain) menjelaskan bahawa sebenarnya ia tuli. Akhirnya, mereka sedar bahawa saat di bawah tadi mereka dianggap telah memberi semangat kepada katak tersebut untuk lebih berusaha.------------------------------------------------
Kata-kata positif yang diberikan kepada seseorang yang sedang 'jatuh' justeru dapat membuatkan orang tersebut bangkit dan membantu dalam menjalani hari-harinya. Adapun sebaliknya, apabila kata-kata yang negatif diberikan kepada seseorang yang sedang 'jatuh', boleh membunuh mereka.

Suarakan 'kata-kata kehidupan' kepada mereka yang sedang menjauh daripada jalur hidupnya. Kadang-kadang memang sukar untuk dimengerti bahawa 'kata-kata kehidupan' itu dapat membuat kita berfikir dan melangkah lebih jauh daripada apa yang kita perkirakan.

No comments: